Veteriner Hekimler ve Covid19

01-04-2020 21:31
Veteriner Hekimler ve Covid19
Veteriner Hekimler ve Covid19
Mesleki olarak Veteriner Hekimliğe baktığımızda temelinde hayvan sağlığını korumak için çalışan bir meslek grubu olarak görünse de insan sağlığını korumak içinde etkili bir meslektir. Çünkü hayvanlardan insanlara çok sayıda Zoonoz hastalıklar bulaşmaktadır.
 
Covid19 için aşı üretme çabasında olan Veteriner Hekim bilim insanları ve Epidemiyologlar şuan tüm insanlığın umudu olmuştur. 
 

Zoonoz hastalıklar; hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar olarak düşünebiliriz. Büyükbaş hayvanlar, küçükbaş hayvanlar gibi çiftlik hayvanlarından kaynaklanan zoonoz hastalıkların yanında kuş, köpek, kedi, tavuk vb. kanatlı hayvanlar, maymun, fare, yarasa vb. yabani memeliler ve tavşanlar gibi pek çok hayvan türüne ait Zoonoz hastalık, insanlara bulaşarak ciddi sorunlara neden olmaktadır.
 
Son on yıl içerisinde insanlarda ortaya çıkan hastalıkların yüzde 80’i hayvansal kökenlidir. Bunlar arasında Kuş Gribi, Kırım-Kongo kanamalı ateşi, BSE, SARS, MERS, Ebola, Nipah virüsü gibi hastalıklar sayılabilir. Sağlık Bakanlığının tehlikeli görüp ihbarını mecburi kıldığı 50 hastalıktan 26’sı hayvanlardan bulaşmaktadır. Dünyada biyoterörizm amacıyla kullanılan hastalık etkenlerinin çoğunluğu (yüzde 70’den fazla) hayvansal kökenlidir.
 
Ülkemizde en çok rastlanan zoonoz hastalıklar özellikle süt sığırlarında görülen brusella (Malta humması), şarbon, salmonellozis ve tüberküloz (verem) dir. Kuduz hastalığı da insanlarla hayvanların ortak bir zoonoz hastalığıdır.
 
Bakteriyel ve viral Zoonozlar yanında paraziter zoonozlar da vardır. Bunlar arasında en yaygın olanı kist Hidatik ya da halk deyimiyle Kist hastalığıdır. Bu hastalıklar veteriner hekimler tarafından hayvanlarda önlendiği taktirde insanlarda görülmesi de engellenmiş olmaktadır..
 
Veteriner hekimler; hayvan sağlığının korunması ve refahının geliştirilmesi yanı sıra, küresel açlığın azaltılması, Zoonoz hastalıkların önlenmesi, gıda kalitesi ve güvenliğinin sağlanması, biyomedikal araştırmalar, çevrenin ve biyolojik varlıkların korunması alanında yaptıkları çalışmalarla halk sağlığı alanına insanlığa büyük katkılar sağlar.
 
Halk sağlığı; sağlıklı çevre ,sağlıklı hayvan ,sağlıklı gıda, sağlıklı insan,sağlıklı toplum aşamalarında  bir anlam kazanır. Veteriner hekimler bu aşamalarda  görevleri ve etkileri olan tek meslek grubudur. Sağlık kontrolleri, teşhis, tedavi, karantina, aşılama, mezbaha kontrolleri halk sağlığı konusunda veteriner hekimlerin yürüttüğü çalışmalardan bazılarıdır.
 
Mezbahalarda kesilen tüm hayvanların, kesim öncesi sağlık kontrolleri ve kesim sonrası etleri veteriner hekim muayenesinden geçmeden tüketime sunulamaz. Hastalıklı hayvanların etleri ve iç organları imha edilir. Diğer hayvansal gıdaların da çiftlikten sofraya kadar olan tüm aşamalarda veteriner hekimler tarafından sağlık kontrolü gerçekleştirilir.
 
Veteriner hekimler hayvan ve dolayısıyla insan sağlığı açısından önemli, vazgeçilemez meslek mensuplarıdır.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.