MEKANİK SEKTOR PROBLU ULTRASON CİHAZLARI

01-04-2021 12:30
MEKANİK SEKTOR PROBLU ULTRASON CİHAZLARI

Tek kristalli olup ses dalgalarını motor hareketi ile konik şekilde gönderir ve toplarlar. Genellikle probun ön kısmında pinpon topuna benzer yarım daire içerisinde ultrasonikizolasyon yağı ile çalışan sistem erken gebelik tespitinde çok idealdir. Probun yapısı rektal ve abdominal muayeneye uygundur.

 

Rektal girişlerde diğer problara nazaran görüş açısının genişliği ve 19cm ye varan penetrasyon gücü sayesinde rektumdan 10 cm içeri girmek yeterlidir (özellikle 1-5 aylık gebeliklerde bileğe kadar rektuma girilmesi yeterlidir). 70 derecelik görüş açısı sayesinde uterusu ve kornuları sıvazlamak gerekmez.

 

Prob ucunun açısını az miktarda değiştirmek , sağa ve sola hareket ettirmek pelvik bölgedeki varolan gebeliğin tespiti için yeterlidir (tıpkı duvara el feneri tutar gibi). Genellikle el ile yada uzatma aparatı ile rektuma girilerek 30-40 saniyede gebe olup olmadığına kolayca karar verilir. Gebelik durumunda 28. Günden sonra yavru kesesi - taslağı ve 32. Günden sonra embryogörülür.

 

Cihaz üzerindeki measure ölçüm imkanı yanı sıra pratik olarak 1 aylık yavru fındık- 2 aylık yavru ceviz – 3 aylık yavru mandalina-4 aylık yavru ise portakal büyüklüğündedir ve tüm uzuvları ekranda görünür. 5 ay ve sonrası için kotiledon ve karunkula büyüklüklerine göre karar verilir.

 

İleri gebeliklerde yavru suları az ve uzuvlar pelvik boşlukta ele temas eder durumdadır. Sektör probluultrason cihazlarında gebe demek en kolay iştir. Yavru yoksa yada ekranda görünmedi ise teyit etmek ve elle palpasyon yaparak uterusun–kornuların, pelvis tabanındamı yoksa aşağıdamı olduğuna karar verilir. Gebelik alametleri ekranda yok ise 3 şık vardır:

 

1- Kornular boştur uterus avucumuzun içine sığacak kadar küçüktür, kornular dahi palpe edilir bu durumda ekranda boş kornulara ait kesitler yuvarlak şekilde yan yana görünür. Gebe değildir.

2- Uterus aşağı sarkmıştır, Hayvan 5 ay ve sonrası için gebedir kibu durumda probu dirseğinize kadar ilerletir ve ucunu hafif aşağı çevirirsiniz kotiledonları görürsünüz.

3- Hayvanda uterus hiç yoktur (freemartinismus)

 

Avantajları :

·Geniş açılı görüntü verir, 19 cm tarama derinliği vardır.

·Elektronik problara göre Fiyatı uygundur ve arıza durumunda tamir edilebilir.

·Rektal ve abdominal (jel ile) muayene tek probla mümkündür. Uzatma aparatı ile rektal muayenede hekimin kolu ve hayvanın rektumu irrite olmaz.

·Multifrekanstır muayene esnasında frekans ve derinlik değiştirilebilir.

·Bol yedek parça ve yerel servis

Dezavantajları:

·Ucunda izolasyon yağı çalışma sıklığına göre azalır. Belli periyotlarla yağ dolum vidasından tamamlamak gerekir.

·-20 derece soğuklarda probu ısıtmak gerekebilir.

Not: Kristal probun ucunda olsada, rektal muayenede prob ucu ventrale yönlendirilmez. Tıpkı duvara elfeneri tutar gibi cranioventral yönde tutulmalıdır (elizabet yakalığı gibi konik görüntü alır)
 
 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.