Çiftlik Hayvanlarında Ultrason Kullanımı

18-03-2020 09:26
Çiftlik Hayvanlarında Ultrason Kullanımı
Veteriner hekimlik  eğitimi diğer tüm tıp dallarındaki gibi aynı temel tıp bilimlerine haiz olmakla birlikte pratik ve uygulama açısından farklılıklar arz etmektedir.  Tür ve ırkların çeşitliliği, farklı anatomi ve fizyolojileri olması, gebelik süreleri ve benzeri gibi konular veteriner hekimlerin çok yönlü yetişmesini zorunlu kılmaktadır.

Bir veteriner hekim  mezun olunca hem jinekolog, hem cerrah, dahiliyeci, anesteziyolog, radyolog olmak zorundadır. Hele hele çiftlik hayvanları hekimliği yapacaksa aynı zamanda işletmeci ve ekonomist hatta sosyolog olmak zorundadır.  Çünkü saha şartları zor ve belirli bir standardı yok. Beşeri hekimlikteki gibi bir hastane ortamı ve yardımcı paramedik personel sağlamak ise çok zor. Belki ileride aile hekimliği gibi bir sistemle sınırlı alan ve sorumluluk verilirse tüm taşlar yerine oturur , hizmet alan ve hizmet sunanlar rahat ederler. Bizimde beşeri hekimlikteki gibi yardımcı sağlık personelimiz, şoförümüz ve icapçı nöbetlerimiz olur.

Tüm bu zorlu koşullara rağmen Türk Veteriner Hekimliği belirli bir standarda ulaştı. Bunda cefakar ve ileri görüşlü hocaların ve bu hocaların yetiştirdiği yenilikçi meslektaşların ayrıca sektöre yenilikler sunan inovatif firmaların etkisi büyüktür. Her yenilik bazı meslek çevrelerince dirençle karşılanırken bazılarınca da erken benimsenir ve görülen talep ile yaygınlaşır. Tarihteki  İbni Sina ve diğer cesur tıpçılardan bu hep böyle süregelmiştir.
Ultrasonografik kullanımı da bunlardan biridir. 2001 yılında mezun olduktan hemen sonra hocalarımızın da teşviki ile sahada ultrason kullanmak konusunda pek azimliydik. Henüz Google arama motoru yeni yeni kullanılıyordu ve taşınabilir ultrason konusunda neredeyse hiçbir veri yoktu. Buna rağmen temin etmek için elimizden geleni yaptık ve önce market arabasına benzeyen tekerlekli mobil bir ultrason satın aldık.

İlk olarak Meslek  büyüklerimizin 
 - ‘’Elinle anlamıyor muydun ki ultrason aldın’’, 
- "Bunu nasıl köylere götüreceksin" , 
- "Sen şovmen misin?"  gibi bizi daha da bileyen hırslandıran eleştirilerine maruz kaldık.

Sonrasında ise hayvan  alım satımı  yapan ancak hayvanın gebe yada kısır olduğunun bilinmesini istemeyen cambaz tabir edilen tüccarların karalama kampanyalarına maruz kaldık. Çünkü sattığı hayvan kurbanlık ise kısır diyerek satıyorlar, damızlık ise gebe diye satıyorlar ve müşterisi bize baktırıp gebedir ya da değildir raporunu alınca ticaretleri bozuluyordu.
 
Tüm bu dirençler zamanla talebe dönüştü ve dağ köylerinde bile yetiştiriciler sıraya girdiler. Çünkü hayvanlarının gebe yada kısır olduğunu bilmek verim kayıplarını önlüyor, gebe hayvan kesimleri vicdanlarını sızlatıyor, kısır ise gebe ile takas etmek yada tohumlamak istiyorlardı. Öyle ki köye gideceğimiz gün camiden anons yapılıyor, köydeki her ahırda 3-5 adet hayvan bakıyorduk.

Zamanla tüccarlarında direnci kırıldı, ultrason yavruya zarar veriyor diye yaygara yapan tüccarlar kulak küpesini yazdığımız 30 günlük yada 3 aylık gebedir  raporuyla garantili ve emin bir şekilde hatta normalden fazla fiyata satış yapabilir oldular. Bir süre sonra hayvan pazarlarında da talepler oluştu ve ultrasonu olan veteriner hekimlerin sayısı arttı.
Hatta bize şovmen diyen hekimler bile  ultrason satın aldılar.  Artık bataryalı elde taşınabilir ambulans tipi ultrasonlar piyasaya çıktı. Lineer rektal problu cihazlar, konveks problar derken Sektör problu cihazlar ile artık elle rektale girmeden de bakılır hale geldi. 


Şimdilerde ise meslektaşlarımızın konforunu artırmak için giyilebilir elektronik sistemler, mobil ultrason cihazları,  hatta kablosuz şarj , kablosuz görüntü aktarımı,  bulut veri tabanlı raporlama yapabilen sistemler üzerinde Tubitak destekli çalışmalar yapıyoruz. Tüm bunları sadece koyun ultrason cihazı fiyatlarıyereldeki ihtiyacı değil global ihtiyacı düşünerek yapıyoruz. Artık teknoloji ithal eden değil teknoloji satan bir toplum olmanın zamanı geldi. 

Mesleğimizin gelişmesine katkı sunan tüm hocalarımıza, meslektaşlarımıza ve diğer paydaşlarımıza canı gönülden teşekkür ediyorum.
 
‘’SELVET MEDİKAL İNOVATİF VETERİNER ÇÖZÜMLERİ’’


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.